„Și ziaristul este un creator”

Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) prin senatorul ei Haralambie Vochițoiu, a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, că  a depus la Senat o propunere legislativă care vizează completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât şi jurnaliștii să beneficieze, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii.

Iniţiatorul proiectului arată, în expunerea de motive: „Având în vedere că în Hotărârea Guvernului nr. 1650/2006 a fost omisă creația jurnalistică, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a adresat Academiei Române, care, prin președinții ei academicienii Eugen Simion și Răzvan Teodorescu, au opinat că actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă și cea audiovizuală constituie act de creație a jurnalistului, când produsul jurnalistic este de calitate și respectă Codul deontologic al profesiei de jurnalist. Calitatea actului de creație jurnalistică, conform acelorași opinii a secțiilor  Academiei Române, poate fi stabilită numai de Uniunea de profil a breslei, adică Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pe baza criteriilor de ordin estetic și deontologic”.

Prin acest proiect de lege dorim să completăm legea nr. 8/2006, lege care dă dreptul celor asiguraţi în sistemul public de pensii, dar care sunt şi membri ai uniunilor de creaţie, să primească o indemnizaţie de 50%, dar nu mai mult de două salarii minime pe economie, din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii. În 2006, ziariştii pe nedrept, au fost uitaţi în acea înşiruire din lege. (…) Noi susţinem ca şi ziariştii, cei care îşi câştigă pâinea din presă scrisă sau audiovizuală, fiindcă şi actul dvs. este unul de creaţie, merită această indemnizaţie, mai ales că mulţi lucrează în baza unor contracte de autor. (…) Şi ziaristul este un creator”, a spus Vochiţoiu.

Astfel, senatorul UNPR propune introducerea unui nou alineat în articolul 1 care să stipuleze: „În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”. Senatorul UNPR a adăugat că banii necesari acordării indemnizaţiei amintite vor proveni de la bugetul asigurărilor sociale.

Invitat la conferința de presă organizată la Senat, Benone Neagoe, secretarul general al Uniunii Ziariștilor Profesionişti din România, a explicat că respectiva indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită poate fi aplicată creatorilor care au o vechime în presă de cel puţin 15 ani, o vechime de cinci ani într-o asociaţie, un cazier curat, dar şi plata taxelor la zi. Benone Neagoe a estimat că prin această completare a legii, circa 300-350 de ziariști pensionari, membri ai UZPR, a căror pensie medie este de aproximativ 1200 de lei, vor beneficia de prevederile Legii nr. 8/2006, ca o reparație morală pe care o așteaptă de mai bine de 6 ani.

UZPR

Sagittarius – love poems, vol.6

LIST OF THE AUTHORS FROM- SAGITTARIUS, LOVE POEMS VOL6 THE ART OF BEING HUMAN

21 septembrie 2013 la 13:43

Hello everyone,

Here is the list of the authors.

Congratulations!

Editor, Daniela Voicu-Romania

Publisher, Brian Wrixon- Canada

1.DANIEL DĂIAN – ROMANIA

 2.DANIELA VOICU –ROMANIA

 3. COPIL IONUT- ROMANIA

4. JEFFREY SIDE-UK

5. GORDON HILGERS-USA

6. JAMES LEE JOBE-USA

7. PHILLIP LARREA-USA

 8. VICTORIA MILESCU-ROMANIA

9. CHRIS SMITH- UK

10. WASEEM A MALLA-INDIA

11. JERRY LANGDON-GERMANY

12. DEWEY DIRKS-USA

13. CARMEN DOREAL –Canada

14. JOHN LANDRY-USA

15. LUCILE BARKER-CANADA

16. SANGEETA AJAY-INDIA

17. SANGEETA AJAY-INDIA

18. TRAVIS BLAIR-USA

19. ULF CLAESSON-SWEDEN

20. SABIDIN IBRAHIM-BANGLADESH

21. SUNIL SHARMA-INDIA

22. EILEEN TULL-USA

23. XUE  DI-USA

24. KANNADASA DASAN-INDIA

25. ERIC NELSON MANLEY SHELMAN-USA

26. LIZZIE TREETOP-AUSTRALIA

27. TOTH MONIKA-ROMANIA

28. MARIE  LECRIVAIN- USA

29. BHISMA UPRETI-NEPAL

30. ALICE ANOKHINA-UK

31. SUMAN POKHREL-NEPAL

32. SUSIE SWEETLAND GARAY-USA

33. GINA NEMO-USA

34. BOB MacKENZIE-CANADA

35. JEFFREY CINTOLO-USA

36. A.V. KOSHY-INDIA

37. JUSTIN BOOTH-USA

38. ILEANA-LUCIA FLORAN-ROMANIA

39. JOHN CASTELLENAS-USA

40. NICOLAE PĂTRUŢ-ROMANIA

41. DORIN CROITOR-ROMANIA

42. RAMESH RAI-INDIA

43. SILVA ZANOYAN MERJANIAN-USA